Fiatalok az akadémiai pályán​

Magyarországon a fiatal kutatók és oktatók kettős kihívással néznek szembe: globális szinten kell versenyezniük tudományos területükön, miközben az oktatásban elvárt teljesítmény növekszik. Ugyanakkor egyre kevesebbet keresnek a vállalati szférához képest.

A teljesítménykényszer és az alacsony bér a fiatal kutatókat távol tarthatja a kutatástól. A problémák megértése és a kutatók korai karrierjének támogatása a tudomány- és innováció-politika központi eleme.

A kérdőív célja

A Fiatal Kutatók Akadémiája (FKA) alapítói által 2018-ban készített kérdőíves felmérés a 45 évnél fiatalabb kutatók és PhD hallgatók szakmai előmenetelének legfontosabb kihívásait gyűjtötte össze.

A kutatás rávilágított, hogy az ipar és az akadémia közötti bérszakadék a hazai fiatal kutatók legjelentősebb problémája, illetve felfedte azt is, hogy élethelyzetükből adódóan a fiatal kutatónők lehetőségei szűkösebbek a férfi kortársaikhoz képest.

Jelen kérdőív a korábbi kutatás kiterjesztése. A kérdőív célja, hogy információt gyűjtsünk a fiatal kutatók és oktatók karrierjének fontos állomásairól, a sikereik kulcstényezőiről, vagy elégedetlenségük forrásairól.

Fő kérdésünk:

  • Milyen beavatkozásokra van szükség ahhoz, hogy a fiatal kutatók és oktatók számára jobb kutatási feltételeket teremtsünk, és segítsük a fiatalok szakmai előmenetelét az akadémiai pályán?

A kutatókról

blengyel
közgazdász
[
ELKH KRTK
]

Szakterülete a regionális gazdaságtan. Lendület ösztöndíjas, az FKA alapító tagja.

lorincz-laszlo
szociológus
[
Corvinus Egyetem
]

Szakterülete a szervezeti kapcsolathálózatok.

vida_zsofia_2
geográfus
[
MTA Könyvtár
]

Szakterülete a tudománymetria.

Máté Ágnes
irodalomtörténész
[
Szegedi Tudományegyetem
]

Az FKA alapító tagja, a 2018-as felmérés egyik kezdeményezője, két éve az FKA Életpálya Bizottságának vezetője.

GyToth
fizikus
[
Pécsi Tudományegyetem
]

2020-tól az FKA tagja, 2021-től vezetőségi tagja. Az FKA Kommunikációs Bizottságának egyik vezetője.

GFröhlich
fizikus
[
Országos Onkológiai Intézet, ELTE
]

Szakterülete a sugárterápiás fizika, biostatisztika. Kerpel- és Bolyai emlékplakettes, az FKA tagja.

A kutatás menete

Tegező formát használunk, így a megfogalmazás közvetlenebb. Elnézést kérünk, ha ez zavaró!

A kérdőív hat blokkot tartalmaz:

I. személyes adatok,
II. publikációs és pályázati tevékenység,
III. munkahelyi elégedettség,
IV. mobilitás,
V. szakmai kapcsolatok,
VI. COVID hatás.

Bizonyos kérdésekre adott válaszok azonosításra alkalmasak lehetnek. Ez nem célunk, és semmiképp sem történik majd egyéni azonosítás. Az adatokat anonim módon kezeljük az elemzés során. Viszont célunk, hogy összefüggéseket keressünk az életút, és a tudományos siker között, amihez részletes információk kellenek. Ha biztonságosabbnak gondolod, ezeket a kérdéseket át lehet lépni.

Kérjük, akkor is töltsd ki a kérdőívet, ha egyes kérdésekre esetleg nem válaszolsz! A válaszaid így is rendkívül értékesek.

Amennyiben hozzájárulsz, az MTMT profilodban lévő publikációs tevékenységed (pl. cikkek száma, idézettség) és a társszerzői kapcsolathálózatod (pl. társszerzők száma és profilja) számolt mutatóit hozzákapcsoljuk a válaszaidhoz. Ez a kapcsolás önkéntes, de amellett, hogy megrövidíti a válaszadást, nagyban segít minket az akadémiai karrier és munkakörülmények közötti kapcsolat feltárásában.

Kérjük, akkor is töltsd ki a kérdőívet, ha nem járulsz hozzá az MTMT profilod kapcsolásához! A válaszaid így is rendkívül értékesek.

Az adatok tárolása, kapcsolása és elemzése a KRTK Adatbank biztonságos környezetében valósul meg. Az adatokhoz csak a kutatók férnek majd hozzá.

A kérdőívre adott válaszokból, és a kapcsolt adatbázisból statisztikai elemzéseket készítünk az FKA számára. Az eredmények egy részét tudományos publikációkban közöljük. A közleményekben egyéni adatokat nem hozunk nyilvánosságra.

A kutatás az Agglomeráció és Társadalmi Kapcsolathálózatok Lendület kutatócsoport (ANET Lab), a Budapesti Corvinus Egyetem NETI Lab, az MTA Könyvtár, a KRTK Adatbank, a TÁRKI Közvéleménykutató, és az FKA közreműködésében valósul meg.

A kérdőív kitöltése kb 25 percet vesz igénybe. Kérjük, töltsd ki 2021 október 8-ig.